Forum Fotosesja Strona Główna Fotosesja
Fotosesja - forum amatorów fotografii
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wielkość zdjęcia kontra obróbka [19-07-2010]

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal77



Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 225
Skąd: zabrze-centrum

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:03    Temat postu: wielkość zdjęcia kontra obróbka [19-07-2010] Odpowiedz z cytatem

Pisze w tej sprawie bo nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi , być może większość z Was będzie się w duchu śmiała ale po prostu nie wiem i nie czuje się w tym temacie.
A mianowicie wykonując zdjęcie w max rozdzielczości i najlepszej jakości ustawionej na aparacie w formacie JPG.
Zdjęcie wychodzi mi wielkości około 3,5MB po obróbce np. w Machinerach zdjęcie waży już tylko 1,3 MB potem kadruje w programie graficznym i wychodzi do celowo 0,4 MB , a czasami mniej.
Czy ja coś robie nie tak a może to tak ma być co mogę zrobić aby zdjęcie nie traciło tyle na wadze nie wiem może robić w RAW-ie a może coś jeszcze innego???
Zapytacie po co ci takie duże zdjęcie ,odpowiadam np .konkurs Spacer po Zabrzu wymaga fotografii min.1MB a ja po obróbce mam około 0,4 MB
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama






Wysłany: Pon Lip 19, 2010 12:03    Temat postu:

Powrót do góry
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie znam tego programu ale to wina jego ustawień bądź ich braku. Przy zapisywaniu zdjęcia (lub w innych ustawieniach) podaje się stopień kompresji jpg. Musisz ustawić na minimalną kompresję lub najwyższą jakość jpg. Jeśli program na to nie pozwala to zmień program.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal77



Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 225
Skąd: zabrze-centrum

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NEMO napisał:
Nie znam tego programu ale to wina jego ustawień bądź ich braku. Przy zapisywaniu zdjęcia (lub w innych ustawieniach) podaje się stopień kompresji jpg. Musisz ustawić na minimalną kompresję lub najwyższą jakość jpg. Jeśli program na to nie pozwala to zmień program.

Czyli normalnie po obróbce zdjęcia jaka powinn być jego waga lub o ile może sie zmniejszyć?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli obrabiasz jpg a nie raw to różnica powinna być minimalna a nawet w wypadku gdy podnosisz kontrast lub coś podobnego to waga może się zwiększyć a nie zmniejszyć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Różne programy kompresują w różnym stopniu. Na przykład PS nie zostawia niemal różnicy ale ACDC zawsze mocniej kompresuje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal77



Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 225
Skąd: zabrze-centrum

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przycinałem w picasie a Hdr w Machinerze jak mpisałem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak mówiłem, nie znam tego oprogramowania ale jeśli tak masakruje i nic z tym się nie da zrobić to bym je wyrzucił Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
przem



Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 403
Skąd: katowice

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawsze rób zdjęcia z najniższym dostępnym stopniem kompresji (jakość=100) i tak też je zapisuj.

a zapisywanie kilka razy tego samego jpg powoduje utrate jakosci, nawet bez edycji, dlatego zawsze zostawiaj sobie orginal
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Flog



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 259
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 16:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm...

Z tego co mówisz, to podejrzewam że przede wszystkim zmieniasz rozmiar zdjęcia. Jeżeli zdjęcie w oryginale jest przykładowo u mnie 4272x2848 to przy zmianie na 1024x682 tracę właśnie około 3MB na zdjęciu. To jest podstawowy czynnik od którego zależy waga zdjęcia. Następnie ilość barw, szczegółów na zdjęciu, im bardziej rozmazane tym mniej zajmuje, im mniej zdjęcie ma drobnych rzeczy tym mniej zajmuje. Na koniec dochodzi kompresja.

Generalnie jeżeli chodzi o wagę zdjęcia i kompresję to ładnie to pokazuje www.picnik.com, w zasadzie odkąd poznałem tą stronę Photoshop poszedł w odstawkę. Nie dość, że prosta w obsłudze obróbka zdjęć to bardzo ładna i dobrze opisana kompresja foto.

Zdravim
Flog
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Flog napisał:
Hmmm...

Z tego co mówisz, to podejrzewam że przede wszystkim zmieniasz rozmiar zdjęcia.
Ja zrozumiałem jednak, że Rafałowi chodzi o przede wszystkim o kompresję
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Flog



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 259
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, tylko w tym wypadku bardzo zdziwiłaby mnie wielkość kompresji. Zauważ, że opisuje sytuację, kiedy traci 2MB na zdjęciu... to wychodzi około 60% kompresji... bez zmieniania rozmiaru pomyśl jak zdjęcie traci na jakości.... nie wiem, może zgaduję... ale tak to jakoś widzę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
NEMO



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1999
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 17:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no właśnie to jest problemem i Rafał pyta dlaczego? Smile Wszystko zależy od tego jak ustawiona jest kompresja w programie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
modama



Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 4868
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 20:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Różne programy kompresują w różnym stopniu. Na przykład PS nie zostawia niemal różnicy ale ACDC zawsze mocniej kompresuje.


Nie wiem jak kompresuje ACDC (z piorunem lub bez pomiędzy literami), ale ACDSee na pewno mocno nie kompresuje (a już na pewno świetnie z kompresją sobie radzi FotoCanvas).
Od wersji 5 po Pro kompresje da się ustawic tak jak sie chce.
Przy minimalnych zmianach w tonacji lub naświetleniu, przy poziomie kompresji 95%, otrzymuje się plik wagowo w przybliżeniu równy wsadowemu.

Na marginesie.. wziąłem Twoje zdjęcie nr 1, otworzyłem w ACDSee, i zapisałem "samo na siebie" przy kompresji 100%, bez ruszania jakiegokolwiek suwaka.. wynik?
z 279 kB uzyskałem plik o wadze 610 kB
zdjęcie 2 - j.w. - z 449 kB uzyskałem 833 kB
zdjęcie 3 - j.w. - z 290 kB uzyskałem 566 kB

Chyba nieźle jak na program który "mocniej" kompresuje.

Ad vocem tematu:
Na Twoim miejscu sprawdziłbym kompresje w obu programach: najpierw w machinerach a potem w twoim "grafie".
A po drugie: to że podajemy wym min. zdjęc nie znaczy ze większe nie mogą być Very Happy
Nie trzeba ich bylo resizowac do ok 1200 pix na dłuższym boku (bo z tego co czytam w exifie Twoj aparat chyba potrafi robic większe zdjęcia Wink )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama






Wysłany: Pon Lip 19, 2010 20:25    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Fotosesja  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group