Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Plantaginus
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 02:12 Temat postu: |
|
|
Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 02:12 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
przem
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 08:09 Temat postu: |
|
|
Plantaginus napisał: | Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt. |
moze i inny, ale tez wazny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esos

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 08:41 Temat postu: |
|
|
Plantaginus napisał: | Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt. |
wyobraz sobie, ze chcac ustrzelic swietna reporterke, pracowales tydzien czasu, by upolowac informacje na temat interesujacego Cie wydarzenia. po tygodniu kolejnych kilka dni wyczekiwales na odpowiedni moment, by ustrzelic zdjecie, ktore chodzilo Ci po glowie od dluzszego czasu. w koncu sie udaje! fotka jest pierwsza klasa, podoba sie Tobie, zbiera swietne opinie, jest nagradzana. nagle wszyscy zaczynaja sobie ja kopiowac bez Twojej zgody i wiedzy, wykorzystuja zdjecie w swoich projektach nie myslac nawet o tym, by rozliczyc sie z Toba jako autorem zdjecia. ogolnie ludzie maja Cie w dupie.
lapiesz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pjarosz

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 09:55 Temat postu: |
|
|
esos napisał: | Plantaginus napisał: | Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt. |
wyobraz sobie, ze chcac ustrzelic swietna reporterke, pracowales tydzien czasu, by upolowac informacje na temat interesujacego Cie wydarzenia. po tygodniu kolejnych kilka dni wyczekiwales na odpowiedni moment, by ustrzelic zdjecie, ktore chodzilo Ci po glowie od dluzszego czasu. w koncu sie udaje! fotka jest pierwsza klasa, podoba sie Tobie, zbiera swietne opinie, jest nagradzana. nagle wszyscy zaczynaja sobie ja kopiowac bez Twojej zgody i wiedzy, wykorzystuja zdjecie w swoich projektach nie myslac nawet o tym, by rozliczyc sie z Toba jako autorem zdjecia. ogolnie ludzie maja Cie w dupie.
lapiesz? |
a co to ma do wersji testowej LR? |
|
Powrót do góry |
|
 |
przem
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 10:03 Temat postu: |
|
|
pjarosz napisał: | esos napisał: | Plantaginus napisał: | Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt. |
lapiesz? |
a co to ma do wersji testowej LR? |
pi*oko tyle ze wersje testowe są ograniczone czasowo lub funkcjonalnie. a nawet jesli brak takich ograniczen, to zostaje jeszcze kwestia licencji, ktora tez ma ograniczenia - a uzywajac softu automatycznie uzyszkodnik zgadza sie na warunki licencji.
oczywiscie w trakcie okresu testowego - mozna wszystko - pytanie co ludziska robia potem.... na pewno usuwaja wersje testowa, lub oficjalnie ja legalizuja  |
|
Powrót do góry |
|
 |
esos

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 10:37 Temat postu: |
|
|
hm. ta rozmowa idzie w zlym kierunku zaraz dojdziemy do dysputy pt 'jak bardzo mozna naciagnac warunki licencji'.
ja tam spie spokojnie i to jest dla mnie najwazniejsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Plantaginus
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 10:45 Temat postu: |
|
|
Po 30 dniach tu juz chyba wiadomo czy soft wart jest swojej ceny.
Dla mnie iPhoto jest dobre ale z waszego punktu widzenia ma ono podstawowa wade - nie chodzi po windą.
Chyba, ze ktoś rozwaza przesiadke na Mac'a ale to inny temt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nyh
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 10:55 Temat postu: |
|
|
Posiadam to: XnView i OlympusMastre coś tam dalej, i Picase, iii nie wiem i to by było na tyle,  I żyje mi się dobrze.
A ten cały LR strasznie mi mulił komputer, więc zrezygnowałam.. I pewnie coś od Pentaxa mam;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Plantaginus
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Plantaginus
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawelekaga

|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 15:30 Temat postu: |
|
|
Cytat: | wracajac do tematu zonera v10 - chyba szybko wyleci z dysku. odpalilem to teraz chcac skorygowac perspektywe i widze, ze dopuszcza korekte tylko w poziomie. v7 dawal takze mozliwosc poprawienia pionu, oraz ustawienia do kwadratu / prostokata. |
Jeżeli chodzi o Zoner Photo Studio v10 to dziwne, bo ja mam Xpress z NEXTa i jest tam wszystko do korekcji co poprzednie wersje miały, czyli korekcię w poziomie (obrót), korekcja poprzez dwie pionowe linie i poprzez naciąganie rogów kwadratu. A że okrojona wersja... do tej korekcji co ja potrzebuję, wystarcza.
Ostatnio wyczaiłem fajną przeglądarkę w sieci która pozwala przeglądać foldery ze zdjęciami w formie obracanych paneli. W ACDSee jest to zwykłe drzewo. W opcji jest darmowa edycja do pobrania http://www.twins-solutions.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
grlips

|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 09:47 Temat postu: :) |
|
|
esos napisał: | Plantaginus napisał: | Niedawno u znajomego bawiłem się Adobe Lightroom 2. Fajna rzecz. |
a widziales cene?
[edit]
wracajac do tematu zonera v10 - chyba szybko wyleci z dysku. odpalilem to teraz chcac skorygowac perspektywe i widze, ze dopuszcza korekte tylko w poziomie. v7 dawal takze mozliwosc poprawienia pionu, oraz ustawienia do kwadratu / prostokata. ekstrema takie jak clone stamp, czy rozdzka... w v10 mozna o tym zapomniec.
wyglada wiec na to, ze wracam do v7... |
a ja mam lightrooma jak cos on ponoc dobry do katalogowania ale tego jeszcze w nim nie robilam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dandi

|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 23:14 Temat postu: |
|
|
pytanie jest o soft , niekoniecznie darmowy, wiec LR jest dla mnie najlepszy do tego. Pieknie rozbudowany filtr, od wersji 2 w góre, pozwala przeszukiwac zbiory pod różnymi kątami. Poruszanie sie po gąszczu zdjęć jest tu bardzo ułatwione.
GUI jest dobrze zaprojektowane co znacznie wplywa na jakosc pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 23:14 Temat postu: |
|
|
|
|