Forum Fotosesja Strona Główna Fotosesja
Fotosesja - forum amatorów fotografii
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[21-06-2008] zarzadzanie zbiorami zdjec na dysku
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Sob Cze 21, 2008 09:55    Temat postu: [21-06-2008] zarzadzanie zbiorami zdjec na dysku Odpowiedz z cytatem

czym zarzadzacie swoje zbiory zdjec na hdd? jakos tak sie stalo, ze picassa przestala byc wystarczajaca na moje potrzeby ;/ poleci mi ktos kombajnik do zarzadzania + prostej korekty/edycji zdjec?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama






Wysłany: Sob Cze 21, 2008 09:55    Temat postu:

Powrót do góry
chlorr



Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 877
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sob Cze 21, 2008 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co rozumiesz przez "zarządzanie"? Czy do tego aby zrzucać pliki do określonego katalogu jest potrzebny jakiś dodtkowy program?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Sob Cze 21, 2008 16:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poza zarzadzaniem, wymienilem takze korekcje/edycje zdjec. mam do przeczyszczenia pol dysku i niewygodnie mi osobno exploratorem przerzucac fotki + przy okazji w razie potrzeby poprawiac dodatkowym / zewnetrznym programem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pawelekaga



Dołączył: 24 Maj 2006
Posty: 1560
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: Sob Cze 21, 2008 16:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do przeglądania używam ACDSee 5.0, kiedyś zamieszczona była pełna wersja w jakimś czasopiśmie. Ewentualne drobne korekty można we wbudowanym programie graficznym. Nie ufam zbytnio automatom i kombajnom które zarządzają zdjęciami. Zawsze przy wrzucaniu fotek z aparatu na dysk tworzę nowy folder i wstępnie selekcjonuję treść. A korekcję robię tylko w tych co chcę ewentualnie opublikować.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wkraj



Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 865
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Nie Cze 22, 2008 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam:
Zoner Photo Studio - najbardziej uniwersalny
XnView - darmowy z podstawowymi narzędziami do edycji zdjęć
HeliconFilter - jest wersja Free - od niedawna testuję i coraz bardziej mi się podoba.
Za Pawłem ACDSee - mam pełna wersję 5.0 - była razem z poprzednim aparatem, kiedyś tylko jego używałem, obecnie wcale.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Nie Cze 22, 2008 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2gi dzien katuje Zoner Photo Studio (8 home) - poki co nie mam sie do czego przyczepic. tym bardziej, ze box stoi po +/- 50-60 zeta Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Pią Paź 31, 2008 23:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W następny wolny weeken proponuje wycieczke do iSpotu i przebadanie iPhoto. Jak się nie spodoba to zawsze mozna pobawic sie iPhonem.
W forum w Gliwicach jest.

PS. Prosze nie rozpoczynac dyskusji o wyzszosci swiat Bozego narodzenia nad Wielkanocnymi. Smile

Pozdrawiam.

Tomek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Small



Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 723
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 08:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Esos -> a dołączony do Nikona XnView?
Ja akurat nie jestem zwolenikiem takich rozwiązań, ale na tle ACDsee, Picassy itp jest całkiem niegłupi...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 11:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Small napisał:
Esos -> a dołączony do Nikona XnView?
Ja akurat nie jestem zwolenikiem takich rozwiązań, ale na tle ACDsee, Picassy itp jest całkiem niegłupi...


a wiesz, ze nie przygladalem mu sie zbyt dokladnie?
postaram sie go wrzucic dzis na kompa i pokatowac nieco Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Small



Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 723
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprostowanie małe:
program, o którym pisałem nazywa się View Nx,
natomiast ten, który miałem na myśli to PictureProject
Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Small napisał:
program, o którym pisałem nazywa się View Nx,
natomiast ten, który miałem na myśli to PictureProject
Wink


view nx - padaka jak dla mnie...

ale ale.. w nowym pcformacie (12/2008) jest Zone Photo Studio w wersji 10 Smile gazetka lezy juz u mnie na polce, moze dzis dam rade przekopac nowsza wersje jeszcze dzisiaj Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wkraj



Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 865
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zainstalowałem i od razu proponuję, aby przejść na 60 dniowy okres testoiwania wersji PROFESIONAL. To co w wersji XPRESS jest jako pełna wersja za wiele się nie przyda. Typowy chwyt marketingowy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wkraj napisał:
Zainstalowałem i od razu proponuję, aby przejść na 60 dniowy okres testoiwania wersji PROFESIONAL. To co w wersji XPRESS jest jako pełna wersja za wiele się nie przyda. Typowy chwyt marketingowy.


jesli utrzyma funkcjonalnosc v8, to prawdopodobnie zostane przy 10.
poki co jestem na etapie uruchamiania v10 po raz pierwszy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 20:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niedawno u znajomego bawiłem się Adobe Lightroom 2. Fajna rzecz.
Gdzieś w necie widziałem wersje testową.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Plantaginus napisał:
Niedawno u znajomego bawiłem się Adobe Lightroom 2. Fajna rzecz.


a widziales cene?


[edit]

wracajac do tematu zonera v10 - chyba szybko wyleci z dysku. odpalilem to teraz chcac skorygowac perspektywe i widze, ze dopuszcza korekte tylko w poziomie. v7 dawal takze mozliwosc poprawienia pionu, oraz ustawienia do kwadratu / prostokata. ekstrema takie jak clone stamp, czy rozdzka... w v10 mozna o tym zapomniec.
wyglada wiec na to, ze wracam do v7...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama






Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:13    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Fotosesja  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group