Forum Fotosesja Strona Główna Fotosesja
Fotosesja - forum amatorów fotografii
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[21-06-2008] zarzadzanie zbiorami zdjec na dysku
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 02:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama






Wysłany: Czw Lis 06, 2008 02:12    Temat postu:

Powrót do góry
przem



Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 403
Skąd: katowice

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 08:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Plantaginus napisał:
Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt.


Confused

moze i inny, ale tez wazny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 08:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Plantaginus napisał:
Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt.


wyobraz sobie, ze chcac ustrzelic swietna reporterke, pracowales tydzien czasu, by upolowac informacje na temat interesujacego Cie wydarzenia. po tygodniu kolejnych kilka dni wyczekiwales na odpowiedni moment, by ustrzelic zdjecie, ktore chodzilo Ci po glowie od dluzszego czasu. w koncu sie udaje! fotka jest pierwsza klasa, podoba sie Tobie, zbiera swietne opinie, jest nagradzana. nagle wszyscy zaczynaja sobie ja kopiowac bez Twojej zgody i wiedzy, wykorzystuja zdjecie w swoich projektach nie myslac nawet o tym, by rozliczyc sie z Toba jako autorem zdjecia. ogolnie ludzie maja Cie w dupie.

lapiesz?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pjarosz



Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 590
Skąd: Peiskretscham

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 09:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esos napisał:
Plantaginus napisał:
Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt.


wyobraz sobie, ze chcac ustrzelic swietna reporterke, pracowales tydzien czasu, by upolowac informacje na temat interesujacego Cie wydarzenia. po tygodniu kolejnych kilka dni wyczekiwales na odpowiedni moment, by ustrzelic zdjecie, ktore chodzilo Ci po glowie od dluzszego czasu. w koncu sie udaje! fotka jest pierwsza klasa, podoba sie Tobie, zbiera swietne opinie, jest nagradzana. nagle wszyscy zaczynaja sobie ja kopiowac bez Twojej zgody i wiedzy, wykorzystuja zdjecie w swoich projektach nie myslac nawet o tym, by rozliczyc sie z Toba jako autorem zdjecia. ogolnie ludzie maja Cie w dupie.

lapiesz?


a co to ma do wersji testowej LR?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
przem



Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 403
Skąd: katowice

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pjarosz napisał:
esos napisał:
Plantaginus napisał:
Rozmawimy tutaj o jakosci softu, pozyskiwanie to inny temt.


wyobraz sobie, ze chcac ustrzelic swietna reporterke, pracowales tydzien czasu, by upolowac informacje na temat interesujacego Cie wydarzenia. po tygodniu kolejnych kilka dni wyczekiwales na odpowiedni moment, by ustrzelic zdjecie, ktore chodzilo Ci po glowie od dluzszego czasu. w koncu sie udaje! fotka jest pierwsza klasa, podoba sie Tobie, zbiera swietne opinie, jest nagradzana. nagle wszyscy zaczynaja sobie ja kopiowac bez Twojej zgody i wiedzy, wykorzystuja zdjecie w swoich projektach nie myslac nawet o tym, by rozliczyc sie z Toba jako autorem zdjecia. ogolnie ludzie maja Cie w dupie.

lapiesz?


a co to ma do wersji testowej LR?


pi*oko tyle ze wersje testowe są ograniczone czasowo lub funkcjonalnie. a nawet jesli brak takich ograniczen, to zostaje jeszcze kwestia licencji, ktora tez ma ograniczenia - a uzywajac softu automatycznie uzyszkodnik zgadza sie na warunki licencji.

oczywiscie w trakcie okresu testowego - mozna wszystko - pytanie co ludziska robia potem.... na pewno usuwaja wersje testowa, lub oficjalnie ja legalizuja Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
esos



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 707
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hm. ta rozmowa idzie w zlym kierunku Razz zaraz dojdziemy do dysputy pt 'jak bardzo mozna naciagnac warunki licencji'.

ja tam spie spokojnie i to jest dla mnie najwazniejsze.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po 30 dniach tu juz chyba wiadomo czy soft wart jest swojej ceny.
Dla mnie iPhoto jest dobre ale z waszego punktu widzenia ma ono podstawowa wade - nie chodzi po windą.
Chyba, ze ktoś rozwaza przesiadke na Mac'a ale to inny temt.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nyh



Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 920
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Posiadam to: XnView i OlympusMastre coś tam dalej, i Picase, iii nie wiem i to by było na tyle, WinkVery Happy I żyje mi się dobrze.
A ten cały LR strasznie mi mulił komputer, więc zrezygnowałam.. I pewnie coś od Pentaxa mam;)Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 12:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tutaj mozna troch poogladac.

http://www.apple.com/ilife/tutorials/#iphoto
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Plantaginus



Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 211

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 23:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsze 25 min. QuickTime bedzie konieczny.

http://events.apple.com.edgesuite.net/0901ouabdcaw/event/index.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pawelekaga



Dołączył: 24 Maj 2006
Posty: 1560
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: Czw Sty 08, 2009 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
wracajac do tematu zonera v10 - chyba szybko wyleci z dysku. odpalilem to teraz chcac skorygowac perspektywe i widze, ze dopuszcza korekte tylko w poziomie. v7 dawal takze mozliwosc poprawienia pionu, oraz ustawienia do kwadratu / prostokata.

Jeżeli chodzi o Zoner Photo Studio v10 to dziwne, bo ja mam Xpress z NEXTa i jest tam wszystko do korekcji co poprzednie wersje miały, czyli korekcię w poziomie (obrót), korekcja poprzez dwie pionowe linie i poprzez naciąganie rogów kwadratu. A że okrojona wersja... do tej korekcji co ja potrzebuję, wystarcza.
Ostatnio wyczaiłem fajną przeglądarkę w sieci która pozwala przeglądać foldery ze zdjęciami w formie obracanych paneli. W ACDSee jest to zwykłe drzewo. W opcji jest darmowa edycja do pobrania http://www.twins-solutions.com/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
grlips



Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 550
Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 09:47    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

esos napisał:
Plantaginus napisał:
Niedawno u znajomego bawiłem się Adobe Lightroom 2. Fajna rzecz.


a widziales cene?


[edit]

wracajac do tematu zonera v10 - chyba szybko wyleci z dysku. odpalilem to teraz chcac skorygowac perspektywe i widze, ze dopuszcza korekte tylko w poziomie. v7 dawal takze mozliwosc poprawienia pionu, oraz ustawienia do kwadratu / prostokata. ekstrema takie jak clone stamp, czy rozdzka... w v10 mozna o tym zapomniec.
wyglada wiec na to, ze wracam do v7...


a ja mam lightrooma jak cos Smile on ponoc dobry do katalogowania ale tego jeszcze w nim nie robilam Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dandi



Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 76
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 23:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pytanie jest o soft , niekoniecznie darmowy, wiec LR jest dla mnie najlepszy do tego. Pieknie rozbudowany filtr, od wersji 2 w góre, pozwala przeszukiwac zbiory pod różnymi kątami. Poruszanie sie po gąszczu zdjęć jest tu bardzo ułatwione.
GUI jest dobrze zaprojektowane co znacznie wplywa na jakosc pracy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama






Wysłany: Sro Lut 17, 2010 23:14    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fotosesja Strona Główna -> Oprogramowanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Fotosesja  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group